Zašto su LED svjetla tako energetski učinkovita?

Nemojte biti staromodna svjetiljka! Umjesto toga, postanite moderna LED žarulja.

Svjetlosna dioda ili led je vrsta PN spojne diode. Sastoji se od poluvodičkog materijala koji stvara svjetlost kada struja teče kroz nju. Djeluje na principu elektroluminiscencije i koristi se u našim svakodnevnim svjetlosnim ciljevima.

 

Sigurno ste svjedočili sve većoj popularnosti LED žarulja i žarulja sa žarnom niti. Većina naših potreba za rasvjetom danas je zadovoljena LED diodama koje zamjenjuju žarulje sa žarnom niti, pa čak i CFL (kompaktne fluorescentne svjetiljke). LED diode su označene kao visoko učinkovite i izdržljive. Koji je razlog?

Učimo više o znanosti iza tih LED žarulja i učinimo naš život svjetlijim.

Kako rade LED svjetla?
LED svjetla sastoje se od malih LED dioda koje su oblikovane prema našim zahtjevima. Da bismo razumjeli kako LED radi, prvo moramo razumjeti pojedinosti o tome kako LED radi.

Led se sastoji od poluvodičkog materijala koji je oblikovan kao dioda s PN spojem. Emitira svjetlost pri izravnom pomaku (na p-kraju diode se isporučuje veći napon nego na n-kraju diode), a struja teče od P do N. u izravnom pomaku, kada rupe iz područja p-tipa ulaze u tranziciju i rekombiniraju elektrone iz područja n-tipa LED, energija se oslobađa uglavnom u obliku fotona (svjetlosnih paketa). Ti fotoni emitiraju svjetlost.

Različite doping kemikalije se dodaju u led da emitiraju različite boje svjetlosti. Na primjer, aluminij se dodaje galijevoj arsenidnoj diodi radi emitiranja vidljive crvene svjetlosti.

Stoga LED svjetiljka radi na ovom principu elektroluminiscencije kako bi proizvela svjetlost. Ovdje treba napomenuti da LED radi na konstantnoj struji (DC), ali napajanje u kućanstvima provodi se u obliku AC (AC). Stoga, u podnožju LED svjetiljki nalazi se ugrađeni upravljački program napona koji pretvara 120-240 v izmjeničnu struju u 30-60v istosmjernu struju kako bi ispravno funkcionirao.

Koje su različite LED svjetla?
Svijet se promijenio i tehnologija se razvila. Žudnja za boljim životom dovela je do izuzetnih izuma i otkrića, od kojih su jedan LED.