Rekordne cijene plina imaju konkretne razloge: što se dogodilo i kako će to utjecati na Ukrajinu

Stručnjak za plinsku industriju pojasnio je zamke rastućih cijena plina

Vsredu, 6. listopada, cijena plina na europskom futures tržištu pobijedila je povijesni maksimum i dosegla 1600 dolara po tisuću kockica. U usporedbi s prethodnim danom, rast je bio 15%. U smislu ukrajinske valute tisuća kubičnih metara plina u Europi je 42 280 grivna.

Što se događa s cijenama plina i je li vrijedno kriviti za sve “Gazprom”? Njegova vizija situacije s “Telegraf” dijeli generalni direktor “nafte i plina”, predsjednik Stručnog vijeća za plinsku industriju i tržište prirodnog plina Leonid Unigovsky.

– Zašto su cijene plina u Europi kao da su prekinute s lanca?

– Moj stav je blizu zaključka Međunarodne agencije za energetiku o visokim cijenama. Sve što se događa s plinom nedavno je prije svega spekulativna igra. Tržište plina za cijeđenje brojnih čimbenika pokazalo se isto kao i nafta. Gdje nagađaju svi koji nisu lijeni. I takav porast cijena, koji ima određene objektivne čimbenike, napuhava spekulativne igre.

– Ako govorimo o objektivnim čimbenicima za rast cijena-što su oni?

– Prvi. Pandemija je usporila razvoj i pokretanje novih kapaciteta za proizvodnju plina, kao i ukapljivanje (LNG). A kad se pandemija počela povlačiti, gospodarski rast se nastavio diljem svijeta. Štoviše, ovaj rast je ispred mogućnosti proizvodnje i ukapljivanja. Ovdje je jaz i izazvao određene mogućnosti povezane s takozvanim skupom cijena.

Sljedeći trenutak, također je vrlo važno. Pokazalo se da cijene ljeti i zimi nisu toliko različite. Za trgovca nije bilo tako zanimljivo pohraniti plin. Pumpa ljeti i prodati zimi. Bilo je odgovarajuće istraživanje u Europi, prema kojoj kupiti plin u ljeto i prodati zimi je korisno samo ako je razlika između cijena u ljeto i zimu ne manje od 20 dolara na 1 tisuću kocke. Ako je razlika manja, nema smisla. Nisu svi predvidjeli da neće biti plina. Odlučili smo: “u redu, zimi ćemo kupiti, jer su cijene iste . Što još moramo platiti za pohranu?”

Još jedan objektivni čimbenik je premium cijene u Aziji. Kinesko gospodarstvo raste prilično brzo. Osim toga, oni počinju program skrbi za ugljen stanice. Potreba za plinom raste, cijena je veća nego što se nudi u Europi. Dakle, značajan dio ukapljenog plina, koji je teoretski mogao doći u Europu, otišao je u Aziju. Kina, Južna Koreja, Japan. Sve količine plina su povučene tamo.

Pa ipak, reći da je katastrofalno niska razina zaliha u podzemnim spremištima plina (PGX) Europe, ne bih. Ima oko 73-74%. To se već dogodilo. Ali igranje na tome, napuhavanje strahova, također je odigralo ulogu.

– Postoji mišljenje da je sve kriv “Gazprom”. Kao, to je njegova igra za umjetno smanjenje tranzita, tako napuhane cijene plina. Slažete li se s tim?

– Pogrešno je reći da je Gazprom kriv. Jednostavno je iskoristio trenutnu situaciju, objektivne spekulativne čimbenike, istodobno rješavajući niz pitanja. Polazeći od “Sjevernog toka-2”, a završava s održavanjem visokih cijena po nižim troškovima prijevoza. I ne svugdje tako. Na primjer, Ukrajina oni plaćaju za tranzit, bez obzira na to koliko ljuljačka (u 2021-2024 godina u ukrajinskom plinskom transportnom koridoru djeluje obvezno “rezervacija” za Gazproma na principu “kachay ili platiti”: 40 milijardi kubičnih metara. m godišnje. ed.). No, određene uštede u troškovima prijevoza imaju. U isto vrijeme Gazprom obavlja sve svoje ugovore.

– Kakva je prognoza? Hoće li cijene plina, koje su od proljeća porasle četiri puta?

– Malo je vjerojatno da će svjetske cijene plina pasti na prethodne pozicije. Da, spekulativni jastuk će se znatno smanjiti. Sve vrijeme za zagrijavanje spekulativne potražnje za plinom neće raditi. Pogotovo jer se uglavnom spekulacije događaju u budućnosti, koje se ne provode uvijek u fizičkim ugovorima. Ali, naglašavam, neće biti povratka na stare cijene. U proljeće 2021. Svjetska banka objavila je prognozu cijena plina do 2030. godine. Prema njemu, mi ćemo vidjeti u narednim godinama stalni rast cijena plina, međutim, beznačajan tempo.

– Što učiniti u ovoj situaciji u Ukrajini?

– Mislim da ćemo se morati vratiti na PSO (“javne obveze održavanja”, čija je suština da igrači na tržištu obvezuju da se na troškove za naknadu razlike između socijalne tarife i tržišta-prim. ed.). De facto već imamo-umjetno ograničenje cijene energije. To je bio slučaj kada je “Naftogaz” naredio popraviti cijenu plina za kućanstva do kraja travnja 2022 na 7, 96 grivna po kubičnom metru. Ali mi to ne zovemo PSO. A ako se zove – postoji takav postupak u zakonu: tko prodaje plin za takve “socijalne” cijene, može zahtijevati naknadu iz državnog proračuna.