Pripremite torbice: koliko će do kraja godine porasti tarife za toplinu i tko će platiti za to

U Kijevu, tarifa za grijanje može narasti i pol puta, ali druge regije – nije lakše

Nastavak od ljeta cijena “ljuljačka” oko prirodnog plina, prema stručnjacima, neizbježno će utjecati na Ukrajince, prijeteći im povećanje tarifa za prirodni plin i toplinu, inflaciju za robu i usluge, te u slučaju vrha mraza — i zamrzavanje.

U posljednja dva dana, cijena “plavo gorivo” u Europi je postavio novi povijesni rekord, prelazi 1900 dolara po tisuću kubičnih metara, a nakon izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o spremnosti za povećanje isporuke, cijena je pala ispod 1000 dolara. Ipak, već u petak, 8. Listopada, ponovno je premašila 1200 dolara.

Porast cijena topline: što će biti u Kijevu
Svi ovi skokovi znače jednu stvar-povećanje cijena prirodnog plina za ukrajinski potrošača. Dakle, “Naftogaz” već nudi “plavo gorivo” svojim komercijalnim klijentima u industriji na 43 do 44 tisuća grivna po tisuću kubičnih metara.

Proizvođači toplinske energije reagirali su na ovu pripremu novih tarifa za proizvodnju i opskrbu toplinom stanovništvu.

Dakle, KP “Kyivteploenergo”, koji opskrbljuje toplinu stanovnicima glavnog grada, u rujnu je podnio nacrt novih tarifa za toplinsku energiju za stanovništvo koje 1 Gcal topline će koštati od 2099 do 2381 grivna.

S obzirom da je danas stopa je 1654 grivna za 1 Gcal, rast može biti do 44%. A od 1. siječnja 2022 u “Kyivteploenergo” žele 50% podići tarifu za proizvodnju toplinske energije za stanovništvo-do 1408 grivna.

 

Vlada priprema naknadu
Naravno, treba očekivati da će u drugim gradovima proizvođači topline će se dostaviti lokalnim vlastima prijedloge za novu tarifu. Međutim, kao što je navedeno na web stranici KSCA, dokument o rastu tarife “je nacrt naloga za utvrđivanje i korištenje tarifa, koji će biti objavljen odvojeno nakon odluke o mehanizmu naknade od strane države.

Još 30. rujna, predsjednik Vladimir Zelensky izvijestio potpisivanje Memoranduma između NAC “Naftogaz” i lokalne vlasti, po kojoj je cijena prirodnog plina za proizvodnju topline stanovništva je zajamčena na 7, 4 UAH po kubnom metru.

Kasnije, ukrajinski premijer Denis Shmigal objasnio da je naknada razlika u tarifama za proizvođače topline država će poslati najmanje 11 milijardi grivna. Dakle, rast cijena za stanovništvo će biti u mogućnosti da se izbjegne, prema Vladi. Međutim, hoće li biti dovoljno izrazio 11 milijarde grivna za naknadu do kraja sezone grijanja-nepoznat. Prema stručnjaku za energetiku, čelnik Unije potrošača komunalnih usluga Ukrajine Oleg Popenko, samo Poltava za naknadu tarifa treba 862 milijuna grivna.

Svjetlost je pala, a plin će i dalje rasti u cijeni
Što se tiče cijene prirodnog plina, kao i prije, potrošači fiksne tarife će platiti od 7, 8 do 13, 5 grivna po kubnom metru. No, Mjesečna tarifa će se promijeniti svaki mjesec, na primjer, u listopadu će biti od 8 do 31 grivna po Kubi.

Tarifa za električnu energiju za stanovništvo od 1. listopada pao je za 24 centi-do 1, 44 UAH po 1 kW / h, iako samo za one koji troše manje od 250 kilovata mjesečno.

Ranije, “Telegraf” je izvijestio kako mehanizam može raditi naknadu za tarife za toplinu od strane države.